I. OD KOLÉBKY K SOUČASNOSTI

    Hostinec u Vlachů byl založen v roce 1902 manžely Marií a Františkem Vlachovými. Ti si toto místo, situované před stoupáním na Černou Horu, zvolili jako ideální pro stavbu zájezdního hostince. Součástí domu byl i tzv. kvelb - Obchod zbožím smíšeným, který si rozhodně zaslouží jednu z následujících kapitol.
    Hostinec úspěšně přečkal obě světové války. Tou první jej provedl František Vlach, zakladatel. Do té druhé již měl k sobě syna Jana Vlacha, který 1.7.1934 obdržel od svého otce "Vysvědčení výučné", stvrzené Společenstvem obchodních a spojených živností v Tišnově.
    První zásadní moment přišel 20.6.1950, kdy tzv. Pamětním protokolem byl František Vlach zbaven živnostenského listu a svým podpisem musel stvrdit, že "dobrovolně převádí svůj podnik k začlenění do Hostinských podniků okresu Tišnov". To vyústilo 1.1.1958 nuceným pronájmem Jednotě - lidovému spotřebnímu družstvu a Jan Vlach, který mezitím přebral vedení rodinného podniku, se tak stal ve svém hostinci vedoucím a zaměstnancem Jednoty.
    V roce 1990, ve svých 73 letech, zažádal o navrácení hostince zpět do soukromých rukou. Následně jej vedl až do své smrti v roce 1998. V roce 1999 se celý dům podrobil rozsáhlé generální rekonstrukci, jež vyústila do současné podoby.
    V roce 2000 byl nově zrekonstruovaný Hostinec u Vlachů znovu otevřen. Společnými silami jej zprovoznili Libuše Kadlecová (roz. Vlachová, v pořadí 3.generace) a syn Michal Kadlec (4.generace), čímž začali psát další etapu v novém tisíciletí. V současné době má hostinec a jeho aktivity na starosti Michal Kadlec, ovšem za pomoci celé rodiny. 
    Už od roku 1902 tvoří nápojovou nabídku výběr čepovaných piv z nedalekého Pivovaru Černá Hora. Některé prameny hovoří o tom, že Hostinec u Vlachů je nejdelším nepřetržitým odběratelem z tohoto pivovaru. 117 let spolupráce už něco znamená. :)
    V letních měsících bývá k dispozici zahradní posezení pro kulturní, společenské i soukromé akce, které má historii dlouhou jako hostinec sám. Určitě mu budeme věnovat jednu z kapitol.

NAJDETE NÁS TÉŽ NA:

               

   NAVRCHOLU.cz

NEWSLETTER

Chcete mít přehled o tom co chystáme, co máme v nabídce a co je u nás nového?
Odběr novinek na Váš e-mail.