PŘIJĎTE K NÁM PO RŮZCKÉ CESTĚ!

    Rádi bychom Vám dali jeden z tipů, jak se k nám z Tišnova dostat velmi příjemnou procházkou, při níž si můžete užít i kus historie. Přijďte k nám po RŮZCKÉ CESTĚ!

     Růzcká cesta byla před více jak sto lety hlavní dopravní tepnou, která spojovala Tišnov, Jamné a Rohozec do doby, než se vybudovala silnice přes Železné. S její obnovou se začalo v roce 2020 a poslední úsek byl slavnostně otevřen odhalením oltáříku sv. Barbory v prosinci 2022 u Jamného. Nyní je tedy cesta obnovena v plném rozsahu. Začíná v Tišnově Na Honech a v Jamném ústí přímo před Hostincem u Vlachů. Cca 4,5km historické cesty!

     Tato cesta byla také důvodem, proč zakladatel František Vlach postavil svůj hostinec tam, kde stojí. Původně totiž nestál u silnice, nýbrž u Růzcké cesty a byl vítaným útočištěm pro sedláky a formany s povozy a koňmi, kteří si cestou z tišnovských trhů dopřáli zastávku na občerstvení před stoupáním do Rohozce, Unína či dále.

     Ostatně velmi pěkně zpracovaný článek o obnově této cesty z náhledem do historie byl publikován v Tišnovských novinách v září 2020 a přečíst si jej můžete na tomto odkazu.

     Udělejte si tedy procházku po obnovené Růzcké cestě. Jednak tím potěšíte všechny, kdo se na obnově podíleli a kromě ozvěny drnčení dřevěných kol, které si budete moci při procházce představit, budete moci také přemýšlet, čím se u nás odměníte!

     PS: jste-li fanoušky starých cest, a chcete-li být informováni o dalších projektech, zajímavostech či tipech na výlety po tišnovsku, určitě si dejte do oblíbených FB stránku Zaniklé polní cesty

Mapka: MAS Brána Vysočiny

NAJDETE NÁS TÉŽ NA:

               

   NAVRCHOLU.cz

NEWSLETTER

Chcete mít přehled o tom co chystáme, co máme v nabídce a co je u nás nového?
Odběr novinek na Váš e-mail.