V. Z HISTORIE SPOLUPRÁCE S PIVOVAREM ČERNÁ HORA

    Až dosud jsme se ve výletech do historie zabývali spíše představením budovy, areálu či provozovatelů. Nyní se podíváme na spolupráci s nedalekým černohorským pivovarem. A ta není nevýznamná.

    Na základě čeho začátkem 20.století zakladatelé hostince František a Marie Vlachovi vybírali dodavatele piva se již nyní s největší pravděpodobností nedozvíme. Můžeme se jen domnívat, že jedněmi z důležitých kritérií byly zcela jistě dostupnost a blízkost. Volba padla na nedaleký černohorský pivovar, který se stal partnerem od začátku provozu hostince v roce 1902. Nevýznamnou raritou je také fakt, že dle dochovaných a uchovaných listin Pivovaru Černá Hora je Hostinec u Vlachů údajně nejdéle nepřetržitě odebírajícím zákazníkem. Letošním rokem již tedy v celku úctyhodných 117 let.

    Zda-li si František Vlach nechal vozit pivo přímo z Černé Hory nebo z klášterních prostor v Překlášteří, který si na počátku 20. století pronajali vlastníci černohorského pivovaru (Rolnická akciová společnost pivovarní a sladovní) a učinili z něj svou pobočku, se již nedozvíme. V období komunistického režimu a nucenému pronájmu Spotřebnímu družstvu Jednota, kdy hostinec vedl syn Františka a Marie Vlachových Jan Vlach, bylo přikázáno přidat do sortimentu ještě pivo z pivovaru Starobrno. Jeho odběr byl ovšem, po navrácení zpět do soukromých rukou počátkem 90-tých let, ukončen.    

    V současné době tvoří páteřní sortiment stále piva z Pivovaru Černá Hora, ovšem vzhledem k velmi široké nabídce, díky konsorciu Piovarů Lobkowicz, kam spadá i černohohorský pivovar, se u nás můžete setkat s různými pivními speciály a pivy i z jiných pivovarů.


 

NAJDETE NÁS TÉŽ NA:

               

   NAVRCHOLU.cz

NEWSLETTER

Chcete mít přehled o tom co chystáme, co máme v nabídce a co je u nás nového?
Odběr novinek na Váš e-mail.